Malé velké trápení jménem opruzeniny

7. 7. 2022

Opruzeniny neboli plenková dermatitida je kožní onemocnění, které se vyskytuje nejčastěji u novorozenců a batolat. Věděli jste, že se s tímto onemocněním potýká až 50 % dětí? Pokud toto velmi časté onemocnění řešíte momentálně i vy, nezoufejte, nejste v tom sama.

Proč opruzeniny vznikají?

Dětská pokožka je velmi jemná a její odolnost se den ode dne zvyšuje tím, jak děti rostou. Na začátku života je však nejnáchylnější. Rájem pro vznik opruzenin jsou vlhká místa, která nemají dostatečný prostor dýchat, na vině můžou být i různé materiály. Nejčastěji se tedy objevují v oblasti plenek nebo tam, kde je větší mechanické tření pokožky. Vznikat můžou také při nedostatečné hygieně a pocení.

Jak jim předcházet?

Ne vždy se dá plenkové dermatitidě úplně vyhnout, existují však vychytávky, které vám pomohou se této nepříjemnosti vyhnout nebo ji alespoň minimalizovat.

1. Výběr plenek

Velikost a materiál plenek hraje při vzniku opruzenin zásadní roli. Plenka by měla být dostatečně prodyšná a také volná, aby dítě nikde netlačila. Nyní je již na trhu spousta značek, které vyrábí jednorázové plenky bez zbytečných chemikálií a také nebělené chlorem. Možná právě změna plenek pomůže vašemu děťátku. Je taky všeobecně známo, že při používání látkových plen je vznik opruzenin menší.

2. Na naháče

Většina malých dětí se nejlépe cítí nahé. Pokud to jen trošku jde, nechávejte děti v průběhu dne i nahé, aby mohly plenkovou oblast dostatečně větrat. Blížící se léto je pro to jako stvořené.

3. Správná péče je základ

Pokud už se u vás opruzeniny objevily, máme pro vás tip na šetrnou a účinnou péči. Bio Zinková měsíčková mast PURITY VISION účinně chrání a zároveň vyživuje postižené místo. Obsažené pečující látky pomáhají obnovovat kožní bariéru a díky Bio Bambuckému máslu naše zinkovka nevysouší. Bio Květinová voda pro miminka podrážděnou pokožku dokonale zklidní a pomůže lepší vstřebatelnosti zinkovky.

Měsíček lékařský je v péči o citlivou dětskou pokožku velkým pomocníkem – věděli jste, že u nás v PURITY VISION nově najdete i Bio Měsíčkový mycí gel pro miminka? Přírodní složení s Bio Pupalkovým a Bio Sezamovým olejem pokožku miminek vyživuje a chrání. Bio Levandulová a Bio Růžová voda pokožku harmonizuje a dodá ji potřebnou hydrataci.

TIP: Vyhněte se vlhčeným ubrouskům s obsahem parfemace a alkoholu. Takové ubrousky mohou poraněnou pokožku ještě více podráždit. Skvělou alternativou jsou domácí vlhčené ubrousky – návod na jejich výrobu jsme pro vás připravili ZDE.

Ať už se tedy s plenkovou dermatitidou potýkáte nebo ne, jedno je jasné – 100% čisté produkty s přírodním složením jsou přesně to, co byste měli jemné pokožce vašeho děťátka dopřát. Doufáme, že vám těchto pár řádků pomohlo a všem maminkám přejeme pohodová a usměvavá miminka!

Článek pro vás připravila

Kamila Linda Sedláčková