Ghana – putování za másly a dalšími poklady

Cesta za dodavateli bývá daleká především proto, že hledáme výrobky prvotřídní kvality a jdeme přímo ke zdroji. Naše kroky nás tentokrát zavedly do africké Ghany

GhanaPravá Ghana

Základem našich výrobků je vždy čistá surovina v prémiové kvalitě. Abychom si mohli být jistí, že naše výrobky budou na 100% dokonalé, jezdíme si vždy dodavatele vybrat osobně. Nejen že se podíváme přímo do míst, kde se suroviny vyrábí a jejich kvalitu otestujeme na vlastní kůži, ale zároveň se ujistíme o poměrech, ve kterých místní pracují. Vztahy, jaké mají farmáři s místními, které zaměstnávají jsou pro nás velmi důležité. Nestačí nám, že má farmář označení Fair Trade. Chceme se ujistit osobně. 

Do Ghany se za tým PURITY VISION® vydal před pár týdny náš kolega Tomáš, který má na starosti výběr a nákup surovin. A proto, že zážitky z první ruky jsou vždy nejzajímavější, Toma si trochu vyzpovídáme. 


Tome, jak se ti v Ghaně líbilo? Jaká místa jsi stihl procestovat a jak se k tobě chovali místní?

Ghana byla velmi inspirativní. Přiletěl jsem do hlavního města Accra, které je oproti zbytku Ghany vyspělejší, jak již bývá v afrických zemích zvykem. V Accře najdete spousty škol, funguje tu docela slibně doprava, jinak je celkově Ghana zemědělská země. Můj hlavní úkol byl ale v odlehlejších částech Ghany na malých farmách, které jsou nejblíže zdroji, ze kterých se suroviny pro naše produkty vyrábějí.

Zamiloval jsem si Ghanský přístup k životu. Místní vnímají čas spíše jako sled událostí, než jako hodiny a minuty. Při každém i tom obchodním setkání lidé v Ghaně začínají zdvořilostními frázemi (starost o rodinu) a až poté se přechází k tématu domluvené schůzky. Velmi mě také bavilo zářivé a barevné oblečení, které všichni nosí. Jistě, že jsem pro ně byl pořád běloch, se kterým se chtěli fotit, ale nesetkal jsem se s žádnými nepřátelskými pohledy, nebo tak něco. Jediná nepřátelská věc byla asi otrava z jídla, tu bych si nerad zopakoval 😃

Ghanské tradiční obydlíGhanské tradiční obydlí

Je hlavní město velký rozdíl, oproti zbytku Ghany?

Bohužel ano. Mimo hlavní město žijí lidé prostý zemědělský život. Pravá Ghana je plná toulavých koz (čtete dobře - jako je u nás zvykem mít psy u baráků, místní mají kozy 😊), prachu a místní silnice jsou v hodně špatném stavu, málem mi to vyklepalo duši. I přes to všechno jsou tam ale lidé srdeční. Vždy se mi snažili se vším pomoci, i když sami toho moc nemají.

Odměnou je ale skoro nedotčená příroda a nádherné hory. Do Ghany jezdí také spousta turistů za safari, tomu se ale já vyhýbám. I přesto, že jsou zvířata ve volné přírodě, občas je to pořádný cirkus a kolem stáda slonů se sjede několik jeepů s turisty.

Dopravní prostředky v GhaněDopravní prostředky v Ghaně

Proč ses vydal zrovna do Ghany?

Už samotné podnebí v Ghaně je vhodné pro pěstování jak kakaa, kokosových ořechů, pepře, sladkých brambor, banánů.. tak i samotných ořechů máslovníku, ze kterých se bambucké máslo zpracovává. Zpracování bambuckého másla má v Ghaně již dlouholetou tradici.

Zajímavé také je, že v manufakturách zaměstnávají převážně ženy, a ty tak mají lepší postavení ve společnosti. Díky stabilnímu příjmu se stávají rovnocennými partnery v domácnosti a mohou zajistit vzdělání svých potomků.

Jak se takové bambucké máslo vyrábí?

Vše začíná úrodou na stromě máslovníku afrického. Tento 12 – 20 m vysoký strom obrůstá ořechy, které se seberou ze země, odslupkují a do sedmi dní se musí povařit. Po převaření se ořechy suší na sluníčku. Následuje namletí a oddělení oleje. Hustá kaše, která vznikne se následně míchá po dobu několika hodin a po odstátí máme finální máslo, které vidíte na fotkách.

Výroba bambuckého másla Příprava ořechů z máslovníku na přípravu bambuckého másla

Několika hodinové míchání, tuhnutí másla a příprava na distribuciNěkolika hodinové míchání, tuhnutí másla a příprava na distribuci

Zbytky z procesu výroby také najdou svoje využití. Ať už jako palivo, nebo krmivo pro dobytek.

A v čem je bambucké máslo tak jedinečné?

Bambucké máslo působí protizánětlivě, velmi dobře hydratuje, je jemné a nedráždí ani tu nejjemnější pokožku, neucpává póry, má ochranný faktor před UV zářením, obsahuje antioxidanty. Navíc se dá skvěle využít na vaření, smažení, či třeba místo smetany. Jeho použití je vážně nepřeberné množství.

__________________________________________________________________________

Doufáme, že se vám takovýto náhled do “zákulisí” líbil, protože už se moc těšíme, až vás budeme moci informovat o dalších cestách.

P. S. Tom nám z Ghany také dovezl velmi zajímavé vzorky, a tak pro vás začínáme tvořit jedno voňavé překvapení. Těšíte se? 😍

VzorkyTom nabírající vzorky, abychom pro vás mohli vymýšlet nové produkty

Pokud byste nemohli čekání vydržet, mrkněte se zatím na produkty, které již z bambuckého másla vyrábíme 😊