Kokosový olej v kuchyni a ve výživě

Kokosový olej v kuchyni a výživě PURITY VISION

KOKOSOVÝ OLEJ V KUCHYNI

Už sama vůně kokosového oleje láká k ochutnání. Dopřejte si ji tam, kde byste použili běžný jedlý olej či máslo. Jeho lahodnou chuť oceníte při pečení koláčů i buchet, kterým dodá větší křehkost. Díky vysokému obsahu tzv. středně dlouhých trygliceridů, je velmi stabilní a odolný vůči vyšším teplotám. Proto kokosový olej snese větší teplotu bez přepalování a je vhodný na pečenísmažení. Opravdu výborné jsou palačinky na kokosovém oleji.

Tip: Nebojte se experimentovat a vyzkoušejte kokosový olej i do slaných jídel, například číně dodá tu pravou exotickou chuť.

KOKOSOVÝ OLEJ VE VÝŽIVĚ

Kokosový olej se často zařazuje do kategorie tzv. potravin budoucnosti či super potravin (superfood). Jako jeden z mála olejů rostlinného původu patří mezi přirozeně saturované (nasycené) oleje. Podle Dr. Mercola mají tyto přirozeně nasycené tuky v kokosovém oleji úžasně příznivé působení na zdraví: Podporují zdraví srdce, dobrý stav imunitního systému, přispívají ke zdravé a svěží pokožce a také k řádné funkci štítné žlázy. Ptáte se jak je to možné, má kokosový olej nějakou tajnou ingredienci? Podle Dr. Mercola je to zázračná kyselina laurová, která tvoří až 50% kokosového oleje má antivirálníantibakteriální působení.

Další jedinečnou vlastností kokosového oleje je vysoký obsah tzv. středně dlouhých triglyceridů. Díky nim je kokosový olej snadno stravitelný a méně zatěžuje trávicí systém. Díky středně dlouhým triglyceridům kokosový olej pomáhá stimulovat metabolismus, což vede k redukci nadměrné hmotnosti. Tyto vzácné středně dlouhé triglyceridy, se kromě kokosového oleje také nacházejí například v mateřském mléce.

Kokosový olej je hodný také pro diabetiky, nevyvolává totiž zvýšení hladiny inzulinu v krvi. Ano čtete správně – kokosový olej působí na tělo stejně jako karbohydráty, ale bez škodlivých vlivů způsobených vyšším inzulínem spojeným s dlouhodobým pojídáním množství karbohydrátů.

Kokosový olej neobsahuje cholesterol.