Masáže miminek – ideální rituál před spánkem

Dotyk je to první, co miminko po narození vnímá. Každé novorozeně tedy potřebuje velké množství fyzického kontaktu, díky kterému se prohlubuje jeho vztah k rodičům a poskytuje mu pocit bezpečí. Využít toho můžete při masážích miminka, které mají mnoho pozitivních účinků na jeho zdraví i rozvoj. 

Masáže miminek jsou prospěšné pro stimulaci a posílení jejich svalstvasprávný růst a ohebnost kloubů. Zajišťují správný psychosomatický vývoj, pomáhají miminku relaxovat a usnout, případně mohou pomoci i od bolesti bříška

Tip: Když budete miminko masírovat při každém bolení bříška, můžete se v budoucnu vyhnout nadměrnému užívání léků. Děťátko si totiž zvykne, že pokud se chce zbavit lehkých zažívacích bolestí, stačí se pořádně rozhýbat.

Masáže je potřeba miminku dělat nejdříve 1,5 hodiny po jídle, nejlépe po koupeli a před spaním. Ideální je provádět masáž vždy na stejném místě, ve stejnou dobu, na pohodlné podložce za přírodních relaxačních zvuků, či vašeho hlasu. Tento rituál totiž miminko většinou zklidní a uspí.

Pro masáž miminka využijte Bio Zklidňující Jantarový olej nebo Bio Dětské tělové máslo. Produkt si naneste na teplé dlaně. Dejte miminku přivonět, abyste ho seznámili s vůni, která ho za chvíli obklopí. Pomalými, jemnými pohyby ve směru hodinových ručiček masírujte miminko. Směr pohybů je důležitý obzvláště v oblasti bříška, kde pomáhá posunout vzduch ven ze střev. 

Ideální je spojit masáž miminka se cvičením. Protahovací cviky jsou nezbytné pro správný vývoj pohybového aparátu. Pomáhají také vám cítit se sebevědomě v zacházení s miminkem. Během masáže a cvičení provádějte všechny pohyby pomalu a jemně. Udržujte s miminkem oční kontakt a pečlivě pozorujte jeho reakce. Určitě lehce poznáte, že se vašemu miláčkovi něco nelíbí. V tom případě konkrétní pohyb neopakujte, miminko uklidněte a pokračujte na jiném místě jiným pohybem. Netrapte se, pokud se miminko během první masáže rozpláče. I když mu tato činnost bude příjemná, musí si na ni zvyknout.  

Tip: Pokud Vaše miminko v klidu nepoleží, ani během tak relaxační činnosti jako je masáž, můžete ho zabavit říkankami. Pokuste se sladit rytmus říkanky a pohybu. Miminko zaujme Vaše intonace a mimika a masáže pro něj budou zase o něco příjemnější.  Věříme, že při masáži spolu s miminkem strávíte krásné blízké chvíle a že se z ní stane příjemná součást vaší denní rutiny. Odměnou vám bude spokojené, voňavé a zrelaxované děťátko.